NOS NieuwsAangepast

Einde strijd Gaza niet in zicht

Israël heeft in de afgelopen 24 uur meer dan 200 plekken in de Gazastrook gebombardeerd. Volgens Israëlische media zijn daarbij zeker elf "terroristen" geliquideerd. De Palestijnse Hamas heeft vannacht ook weer raketten op Israël afgevuurd. Die kwamen vooral in steden en kibboetsen in het zuiden terecht. Daar zijn geen berichten over doden of gewonden.

Het Israëlische veiligheidskabinet is vannacht bijeen geweest. Er is nog steeds verschil van mening over de vraag of Israëlische grondtroepen Gaza binnen moeten gaan, zegt correspondent Monique van Hoogstraten. Intussen roept Israël nog steeds reservisten op.

Slachtoffers

Volgens het Palestijnse ministerie van Gezondheid heeft het Israëlische luchtoffensief tot nu toe 170 mensen het leven gekost. De VN zegt dat tachtig procent daarvan burgers waren, onder wie 36 kinderen.

17.000 Palestijnen hebben het noorden van Gaza ontvlucht. Sommigen zijn naar familie in het zuiden gegaan, anderen vinden onderdak in scholen van de VN in vluchtelingenkampen. "Die zijn veilig. Israël bombardeert die scholen in principe niet", zegt van Hoogstraten.

Vernietigen

Zolang de raketbeschietingen uit Gaza doorgaan, zullen de Israëlische bombardementen ook doorgaan, denkt Van Hoogstraten. "Er is een enorme druk op premier Netanyahu om Hamas zoveel mogelijk te vernietigen, voordat hij tot een staakt-het-vuren overgaat."

Achter de schermen wordt naar een diplomatieke oplossing gezocht. De VS speelt daarbij een belangrijke rol. Amerika wil niet rechtstreeks met Hamas praten. Mogelijk worden er gesprekken gevoerd via Turkije en Qatar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl