NOS NieuwsAangepast

Zijn de bedrijven echt uit de crisis?

Het regende winstwaarschuwingen afgelopen week, van Air France/KLM, Bam, Fugro. Ze vertelden allemaal dat de cijfers komend jaar zullen tegenvallen. Gevolg: negatieve reacties op de beurzen.

Deze week wordt het bij de presentatie van de halfjaarcijfers van veel bedrijven spannend. Zijn ze echt uit de crisis, of komt er een nieuwe recessie aan?

Groeiversnelling

Jos Versteeg, analist bij Theodoor Gilissen, is positief: "In Amerika zie je een versnelling van de groei. Europa heeft dan wel geen groei, maar opkomende markten zoals China zien er goed uit, dus al met al zie ik het wel zitten." Het herstel ziet hij met name bij de uitzendbureaus. De banken zullen geen fraaie resultaten tonen. "Het geld blijft in de zak bij de bank."

Corne van Zeijl van belegger Actiam is zuiniger in zijn bewoordingen. "De vlag kan nog niet uit. Het gaat minder slecht." Van Zeijl let vooral op de voedingsindustrie. Staal, papier en chemie, daar verwacht hij nog geen wonderen van.

Motor

Het komende cijferseizoen zal volgens Van Zeijl uitwijzen of Nederland echt uit de crisis is. Hij vergelijkt de economie met een vliegtuig. "We zijn onderweg omhoog, maar nu valt een van de motoren uit. Sommigen denken dat we zullen landen, anderen denken dat we verder omhoog zullen klimmen."

Oftewel, is de groei tijdelijk of blijvend? Zet het herstel door of komt de recessie weer om de hoek kijken? Beleggers hebben er een term voor, zegt Van Zeijl: de mid cycle dip. "En dus kijken we met spanning of de motor van het vliegtuig weer aanslaat."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl