NOS SportAangepast

Van Wely kampioen na barrage

Loek van Wely heeft in Amsterdam voor de zevende keer in zijn loopbaan de Nederlandse titel veroverd. De Tilburger won de noodzakelijk geworden barrage tegen Sergei Tiviakov met 2-0. Van Wely en Tiviakov waren met 4,5 uit 7 samen bovenaan geëindigd.

Van Wely stond in beide barrage-duels in het middenspel duidelijk minder. Maar in de eerste partij gaf Tiviakov een pion weg en in de tweede zelfs een toren. "Geluk? Dat denk ik niet", oordeelde de kampioen. "Op momenten dat het er op aan komt, kan ik een tandje hoger schakelen. Maar het moet gezegd, het gaat lastiger dan 10, 15 jaar geleden."

Van Wely profiteerde zo maximaal van de nederlaag die Wouter Spoelman in de laatste ronde tegen Benjamin Bok leed. Spoelman vond geen verdediging tegen het stukoffer in het Siciliaans dat Bok hem voorschotelde. "Ik had het niet voorbereid", zei Bok. "Of het helemaal correct was, dat weet ik niet, maar het was in ieder geval erg lastig verdedigen voor hem."

Spoelman greep zodoende voor het tweede jaar op rij naast de Nederlandse titel en miste zelfs kwalificatie voor het NK van 2015. Bok was ondanks zijn zege niet helemaal tevreden. "Ik had in de zesde ronde van Tiviakov moeten winnen. Dan had ik kampioen kunnen worden."

Haast voor het eerst kampioen

Bij de dames greep de 21-jarige Anne Haast voor de eerste keer de nationale titel. In de laatste ronde rekende ze in een rechtstreeks duel af met Zhaoqin Peng, de gedoodverfde winnaar.

"Ik was met een afwachtende strategie aan de partij tegen Peng begonnen", zei Haast. "Peng moest winnen en als zij te ver zou gaan, dacht ik dat ik een goede kans zou hebben om te winnen en op die manier kampioen te worden. Maar met een remise was ik best tevreden geweest".

Peng gíng te ver en Haast won. Bianca de Jong-Muhren miste zo de barrage en de kans om kampioen te worden. Wel had zij in het klassement van de nummers één, drie en vier gewonnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl