NOS NieuwsAangepast

Franse Mali-missie wordt uitgebreid

Frankrijk vervangt de huidige militaire missie in Mali door een missie in de hele Sahel-regio. Dat zei de Franse minister van Defensie Le Drian in een tv-interview.

De Fransen startten begin vorig jaar een militaire interventie in Mali om te voorkomen dat jihadisten grote delen van het land in handen kregen. Le Drian vindt dat missie in Mali succesvol was, maar hij maakt zich zorgen om een opleving van het terrorisme in omliggende landen.

"Er zijn nog steeds grote risico's dat jihadisten opduiken in het gebied van de Hoorn van Afrika tot Guinee-Bissau", zegt de minister. "Het is onze veiligheid die in het geding is."

Uitvalsbasis

Ongeveer 2000 Franse militairen verhuizen de komende dagen naar Mauritanië, Burkina Faso, Niger en Tsjaad. Zo'n 1000 militairen blijven achter in het noorden van Mali.

De Malinese stad Gao, waar ook 380 Nederlandse VN-militairen zitten, wordt de belangrijkste uitvalsbasis voor de Fransen in de regio. April vorig jaar begon de VN een militaire missie om de situatie in het land te stabiliseren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl