NOS NieuwsAangepast

Noord-Korea vuurt weer raketten af

Noord-Korea heeft opnieuw twee raketten gelanceerd. De raketten met een bereik van 500 kilometer zouden zijn afgeschoten vanuit de stad Kaesong, aan de grens met Zuid-Korea. Er is geen schade aangericht en er zijn geen slachtoffers gevallen.

Volgens Japan kwamen de projectielen neer in de zee tussen het Koreaanse schiereiland en Japan. De Japanse regering spreekt van een flagrante schending van VN-resoluties en heeft via diplomatieke kanalen in China protest bij Noord-Korea aangetekend.

Het communistische land houdt geregeld testlanceringen, maar dit jaar zijn het er buitengewoon veel. De laatste maanden zijn er al meer dan tien Noord-Koreaanse raketten in zee terechtgekomen. Ook woensdag werden er twee korteafstandsraketten gelanceerd.

Protest

De lanceringen zouden bedoeld zijn als protest tegen de gezamenlijke militaire oefeningen die Zuid-Korea en de VS houden, en die volgens Pyongyang bedoeld zijn als voorbereiding op een invasie. Ook zou Noord-Korea met de lanceringen de VS en de landen in de regio onder druk willen zetten om economische hulp te bieden.

Noord-Korea heeft waarschijnlijk een klein arsenaal aan kernbommen, en probeert kernraketten te bouwen die de VS kunnen bereiken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl