NOS NieuwsAangepast

Costa Concordia mag opgetakeld

Het gezonken cruiseschip Costa Concordia mag worden opgetakeld. De Italiaanse autoriteiten hebben daarvoor toestemming gegeven.

Het schip is klaar om opgehesen te worden. Als het weer goed blijft, duurt dat naar verwachting een week. Het gekapseisde schip werd vorig jaar al overeind gesjord. Vorige week plaatste het Nederlandse bedrijf Conquest de laatste drijvers aan het wrak.

Het schip wordt later deze maand naar Genua gesleept om daar gesloopt te worden. Om te voorkomen dat vloeistoffen weglekken zal deze reis twee keer zo lang duren als normaal.

Prestigeproject

De berging wordt gezien als een prestigeproject. Ondanks het strenge toezicht van de Italiaanse regering is er een risico op milieuschade. Greenpeace heeft al gezegd het transport te zullen blokkeren. Volgens de milieuorganisatie is het niet veilig om het schip te vervoeren en te ontmantelen.

De Costa Concordia verging in 2012 toen het bij het eilandje Isla del Giglio, voor de Toscaanse kust, op de rotsen liep. Daarbij kwamen 32 passagiers om het leven. De kapitein staat terecht voor zijn rol in het drama.

Het luxe cruiseschip is twee keer zo groot als de Titanic en kostte 450 miljoen euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl