NOS NieuwsAangepast

Professor populair in Slovenië

Vandaag kiest Slovenië een nieuw parlement. Verwacht wordt dat de nieuwe centrum-linkse Partij van Miro Cerar (SMC) de grootste partij wordt. Als die verwachting uitkomt, verslaat de SMC de centrum-rechtse oppositiepartij Sloveense Democraten (SDS), wier voorman Janez Jansa in de gevangenis zit voor omkoping.

Professor in de rechten Miro Cerar richtte zijn partij nog geen zes weken geleden op en schoot in de peilingen direct omhoog, mogelijk omdat kiezers de corruptieschandalen van de gevestigde partijen zat zijn.

De SMC staat kritisch tegenover de de privatisering van de staatsbedrijven. Slovenië privatiseert deze sinds 2013 om het begrotingstekort weg te werken. Europa ziet die privatisering als een belangrijke oplossing voor de financiële problemen waarin het voormalig communistische land verkeert.

Kiesdrempel

Premier Alenka Bratusek legde in mei haar functie neer nadat ze een vertrouwensstemming in haar partij verloor. Het is zeer de vraag of haar centrumlinkse partij Positief Slovenië de kiesdrempel haalt. In de peilingen staat de partij op een enorm verlies, mede vanwege de door de partij doorgevoerde impopulaire bezuinigingen en de privatiseringsgolf.

De nieuwe regering zal de vierde zijn sinds 2008, toen het land in een crisis belandde. Tot die tijd gold Slovenië als een van de succesvolste nieuwe leden van de EU.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl