NOS NieuwsAangepast

Ex-PvdA-raadslid biedt excuses aan

Het Bredase raadslid Jamal Nouhi, die vrijdag uit de PvdA-fractie werd gezet na uitlatingen over homorechten, heeft zijn excuses aangeboden. In een brief schrijft hij dat het hem vreselijk pijn doet dat hij als homofoob is bestempeld. Hij zegt dat hij mensen onbedoeld gekwetst heeft en dat hij de homogemeenschap in Nederland een warm hart toedraagt.

Nouhi uitte afgelopen week kritiek op Human Rights Watch, omdat de mensenrechtenorganisatie homorechten zou willen opdringen aan Marokko. Hij suggereerde daarbij dat hij homoseksualiteit abnormaal vindt.

In zijn brief schrijft hij nu dat Human Rights Watch goed werk doet, maar dat het niet zomaar kan zeggen dat Marokko de homorechten moet accepteren. Volgens hem kan dat juist funest uitpakken voor de homo-emancipatie in Marokko. Een volk wil "niet constant horen dat zijn normen en waarden niet goed genoeg zijn".

Sinterklaasfeest

Nouhi trekt een vergelijking met de kritiek op het sinterklaasfeest in Nederland. "Dit feest is door een VN-onderzoekster betiteld als racistisch. Heel het land staat dan op zijn achterste poten, dat is precies het gevoel dat in Marokko overheerst als je het over homorechten hebt".

Nouhi voelt zich geraakt door de suggestie dat hij deel zou uitmaken van een Marokkaanse vijfde colonne in Nederland. Hij schrijft dat hij zich zijn hele leven heeft ingezet voor Nederland en dat hij hier bijvoorbeeld vrijwillig de militaire dienst heeft vervuld. Hij is er trots op dat hij Nederlander is.

Overigens is Nouhi niet van plan zijn raadszetel op te geven, en wil hij ook lid blijven van de PvdA. Hij wil daarover een gesprek met het landelijke PvdA-bestuur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl