NOS NieuwsAangepast

Alle Afghaanse stemmen herteld

Alle 8 miljoen stemmen die zijn uitgebracht bij de presidentsverkiezingen in Afghanistan worden opnieuw geteld. De Amerikaanse minister Kerry heeft daarover afspraken gemaakt met de twee kandidaten, Ghani en Abdullah.

De twee hebben beloofd dat ze zich bij de uitkomst van de hertelling zullen neerleggen. Abdullah denkt dat er is gefraudeerd in de tweede ronde van de verkiezingen.

Kerry bracht een bliksembezoek aan Afghanistan om een eind te maken aan de problemen over de uitslag. Afgesproken is dat mensen van de Verenigde Naties de stemmen opnieuw tellen en dat Ghani en Abdullah vertegenwoordigers leveren die toezicht houden, zei Kerry. De hertelling moet binnen 24 uur beginnen.

De beëdiging van de nieuwe president in Kabul stond op de agenda voor 2 augustus, maar die wordt uitgesteld.

Een miljoen meer

Abdullah erkent de uitslag in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen niet. Hij had de meeste stemmen gekregen in de eerste ronde, maar in de tweede kreeg Ghani ineens een miljoen stemmen meer.

In de voorlopige uitslag kreeg Ghani ruim 56 procent van de stemmen. Abdullah zegt dat regerend president Karzai de hand heeft gehad in grootschalige verkiezingsfraude.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl