NOS NieuwsAangepast

Plotseling lege stoel op Chinese tv

Een van bekendste journalisten van de Chinese staatstelevisie is onverwachts opgepakt. Rui Chenggang zou gisteren zijn dagelijkse economische programma BizChina op China Central Television (CCTV) presenteren, maar verscheen niet in de studio.

De financieel journalist bleek te zijn opgepakt door de politie. De televisiezender was daarvan niet op de hoogte en liet het programma doorgaan met een presentator minder. De stoel naast de andere presentator bleef leeg. Ook stond er een ongebruikte microfoon.

Corruptie?

Het is nog onduidelijk waarvan Rui Chenggang wordt verdacht. Zijn arrestatie komt een paar maanden na de aanhouding van zijn voormalige baas Guo Zhenxi. Hij werd aangehouden voor corruptie en het aannemen van steekpenningen.

De opgepakte nieuws-anchor zou goed bevriend zijn geweest met zijn oud-baas. Of dat te maken heeft met zijn arrestatie, is onbekend. Ook zou Rui Chenggang vriendschappelijke banden hebben met de zoon van de tot levenslang veroordeelde oud-politicus Bo Xilai.

Rui Chenggang is erg populair in China. Zijn economische nieuwsprogramma op CCTV trekt dagelijks miljoenen kijkers. Op de Chinese variant van Twitter, Weibo, heeft hij tien miljoen volgers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl