NOS SportAangepast

Lammers: de passie was op

Marc Lammers neemt met pijn in zijn hart afscheid als hockeycoach. Het coachen van de Belgische mannen was zijn laatste klus in de hockeysport. "Het doet pijn om afscheid te nemen van je liefde. Maar ook een coach moet elke dag met plezier, passie en energie in de auto naar zijn werk stappen. Die passie was op."

Batterij raakte op

"De batterij raakte op", zegt Lammers. "Ik vraag 365 dagen per jaar topsport van mijn spelers. Dan moet ik dat zelf ook kunnen leveren. Ik merkte dat dat niet meer lukte en dan moet je eerlijk zijn naar de spelers en de bond."

Volgens Lammers is het leven van een hockeycoach de afgelopen jaren steeds zwaarder geworden. "Er zijn veel meer toernooien bijgekomen. Je bent vaak en lang van huis en hebt veel verantwoordelijkheden. Op een gegeven moment gaat dat ten koste van je gezinsleven en andere ambities."

Leven als een monnik

De beslissing van Lammers heeft niks te maken met de prestaties van de Belgische mannenploeg op het WK hockey, ruim een maand geleden in Den Haag. Op dat toernooi werd de doelstelling van de Belgische bond, het bereiken van de halve finale, niet behaald. De ploeg werd vijfde. "Deze beslissing heb ik pas na het WK genomen. Ik zag gewoon op tegen het programma voor de komende twee jaar. Het wordt heel zwaar als je met deze ploeg die laatste stap wil maken. Dan moet je bijna als een monnik gaan leven. En dat trok ik niet meer."

Leven van een bondscoach is zwaar

De afzwaaiende coach maakte meteen duidelijk niet geïnteresseerd te zijn in een nieuwe klus in de hockeywereld. De Nederlandse vrouwenploeg zit nog zonder coach, maar Lammers heeft andere plannen. "In de toekomst komen er misschien wel hele andere dingen op me af. Maar voorlopig ga ik me bezig houden met mijn eigen bedrijf. Ik geef lezingen en presentaties om het bedrijfsleven te inspireren op het gebied van leiderschap en topsport."

Wel blijft Lammers betrokken bij de Belgische hockeybond, als adviseur. Maar als hockeycoach zien we hem niet meer terug: "Het leven van een bondscoach is heel zwaar. Ik wil nog genieten van mijn leven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl