NOS SportAangepast

Brinkman: heel erg verrassend

NOS-hockeyanalyticus Jacques Brinkman is "heel erg verrast" door het nieuws dat Marc Lammers per direct opstapt als bondscoach van de Belgische hockeyers. Volgens Brinkman koestert Lammers heimelijk de ambitie om in het voetbal zijn entree te maken.

Het nieuws baarde zaterdag veel opzien in de hockeywereld. Op een speciaal ingelaste persconferentie kondigde Lammers aan met onmiddellijke ingang zijn functie als bondscoach van België neer te leggen. Naar eigen zeggen ontbrak het Lammers, die eind 2012 in dienst trad van de Belgische hockeybond, aan de ambitie om zijn functie nog met passie uit te voeren.

Tegenvallende resultaten WK Den Haag

Brinkman vermoedt dat de tegenvallende resultaten van het WK, dat eind mei en begin juni in Den Haag werd gehouden, de aanleiding zijn voor Lammers' besluit. Brinkman: "Alles draaide om die reis naar Rio en daar op de Spelen had hij een bepaalde missie. Maar op het WK in Den Haag is het er toch niet uitgekomen. Dat werd een behoorlijke teleurstelling met een vijfde plaats. Stiekem had hij gehoopt Nederland de loef af te steken en de halve finales te bereiken. Verder lees ik her en der dat hij de ambitie miste, maar dat is allemaal nog gissen. Het is even een paar dagen afwachten."

Voetbal

Of de beslissing werd genomen met het oog op andere uitdagingen of dat er persoonlijke omstandigheden aan ten grondslag liggen, daar durfde ook Brinkman zich niet aan te wagen. "Ik weet wel dat hij altijd de ambitie heeft gehad om een functie in het voetbal te bekleden. Toen er onlangs een functie bij AZ openstond - waar Robert Eenhoorn uiteindelijk werd aangesteld - leek het wel of de focus even weg was bij België."

Van een hereniging met de Nederlandse hockeyvrouwen is volgens Brinkman absoluut geen sprake. "Dat hij daar aan de slag gaat, dat lijkt me echt uitgesloten", klinkt hij stellig. "Het zou me niet verbazen als hij van de week als topman van een groot bedrijf wordt gepresenteerd. Maar als je al zo lang in de sportwereld zit, kan ik me voorstellen dat er iets in de sport lonkt."

Lammers wordt in België opgevolgd door zijn voormalig assistent Jeroen Delmee. "Ik denk dat Delmee daar aan toe is. Ik weet dat hij al vaak de strategie bepaalde. Maar het is niet gemakkelijk om na een paar jaar assistent te zijn geweest zomaar bondscoach te worden. Dat hebben we in eigen land gezien met Maurits Hendriks en Roelant Oltmans. Maar de spoeling is dun. Ik ben heel benieuwd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl