NOS NieuwsAangepast

"Klant dwangprostituee aangepakt"

Mensen die willens en wetens klant zijn van een prostituee die tot haar werk gedwongen wordt, moeten kunnen worden aangepakt. Dat vinden de PvdA, de SP en de ChristenUnie.

Drie Tweede Kamerleden werken een wetsvoorstel uit. Ze denken aan een boete of celstraf voor klanten van gedwongen sekswerkers.

In de huidige wetgeving tegen mensenhandel wordt de positie van de klant niet duidelijk benoemd, zegt PvdA-Kamerlid Rebel. Zij wil dat dat verandert. Klanten profiteren volgens haar ook van mensenhandel en moeten dus ook verantwoordelijkheid dragen.

In een loods

Prostituanten hoeven van Rebel niet standaard te vragen of vrouwen hun werk onder dwang uitvoeren of niet. Het gaat haar vooral om duidelijke signalen waaruit blijkt dat het niet vrijwillig is. "Als een klant bijvoorbeeld meerdere telefoontjes moet plegen om, ergens in een loods achteraf, een niet-Nederlandse prostituee te bezoeken."

Het duurt nog wel even voor de wet van kracht zou worden. De drie partijen hopen een initiatiefwetsvoorstel in het najaar op hoofdlijnen af te hebben. Dan moet het nog langs allerlei instanties, zoals de Raad van State. Er is contact met andere partijen om tot een meerderheid in de Tweede Kamer te komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl