NOS NieuwsAangepast

F-16-eenheid terug uit Afghanistan

De laatste 50 militairen van de Nederlandse F-16-eenheid in Afghanistan zijn teruggekeerd naar Nederland. Ze werden na aankomst op de vliegbasis Eindhoven verwelkomd door de Commandant der Strijdkrachten, Tom Middendorp.

In een ceremonie werd een minuut stilte in acht genomen voor de 25 gesneuvelde Nederlandse militairen in Afghanistan. Onder de slachtoffers was een F-16-piloot. Zijn toestel stortte in augustus 2006 neer in de provincie Ghazni, volgens Defensie door een ongeluk.

Welkom door F-16's

De laatste luchtmachtmilitairen zijn met een DC-10 uit Afghanistan opgehaald. Kort voor de landing in Eindhoven werd het toestel welkom geheten door twee F-16-gevechtsvliegtuigen die naast de DC-10 vlogen.

Met de terugkeer van de militairen is een eind gekomen aan de rol van de Nederlandse luchtmacht in Afghanistan. De missie begon in 2002 en sindsdien hebben de piloten 10.600 vluchten boven Afghanistan uitgevoerd, in het kader van de strijd tegen al-Qaida en de Taliban.

Commandant Middendorp bedankte de Nederlandse militairen omdat ze volgens hem Afghanistan veiliger hebben gemaakt. Hij zei dat veel Afghaanse burgers dankzij de Nederlandse verkenningsvluchten van de dood zijn gered. De F-16-piloten ontdekten tijdig bermbommen en hinderlagen, zei hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl