NOS NieuwsAangepast

EU-sancties voor 'premier' Donetsk

De Europese Unie heeft de lijst met namen bekendgemaakt van kopstukken in Oost-Oekraïne tegen wie strafmaatregelen zijn ingesteld.

Het zijn elf leiders van de pro-Russische separatisten. De EU houdt hen mede-verantwoordelijk voor de crisis in het oosten van Oekraïne.

Twee Russen

Op de lijst staan onder anderen Alexander Borodai, de zelfbenoemde premier van de afgescheiden Volksrepubliek Donetsk, en zijn collega van de Volksrepubliek Loegansk, Marat Basjirov.

Beiden zijn geboren in Rusland. Ze werkten vroeger voor Russische zakenlieden.

De sanctielijst bevat verder namen van militieleiders van de opstandelingen. Woensdag werd al duidelijk dat de sanctielijst zou worden uitgebreid. In totaal staan er nu 72 mensen op de lijst en twee bedrijven.

Bevroren tegoeden

Van de mensen en bedrijven op de lijst worden de tegoeden bij Europese banken bevroren. De personen op de lijst mogen niet naar de Europese Unie.

De Russische afgevaardigde bij de EU, Vladimir Tsjitsjov, heeft kritiek op de maatregelen. Volgens hem moet vrede in de Oekraïne worden bereikt met onderhandelingen. Mensen op een zwarte lijst zetten helpt volgens hem de dialoog niet vooruit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl