NOS NieuwsAangepast

Michelle (17) beste wiskundemeisje

Michelle Sweering (17) uit Krimpen aan den IJssel mag zich het beste wiskundemeisje van de wereld noemen. Op de Internationale Wiskunde Olympiade voor middelbare scholieren in Zuid-Afrika haalde zij als enige van de tientallen deelnemende meisjes een gouden medaille.

In totaal kregen 49 van de 560 deelnemers een gouden plak. Ook Jeroen Winkel (17) uit Nijmegen en Peter Gerlagh (18) uit Tilburg mogen een gouden medaille mee naar huis nemen. Twee andere teamleden kregen zilver, de zesde Nederlander kreeg brons. De helft van de deelnemers aan de olympiade gaat standaard met een medaille naar huis.

Hoogste notering

Nederland werd dertiende in het landenklassement, boven andere West-Europese landen. China, de Verenigde Staten en Taiwan eindigden bovenaan.

Het is de hoogste notering voor Nederland tot nu toe. "We wisten dat we dit jaar een gouden team hadden, maar deze resultaten overtreffen al onze verwachtingen", zegt de coach van de Nederlandse afvaardiging, Quintijn Puite.

Op elk van de twee wedstrijddagen kregen de leerlingen drie opgaven van hoog wiskundig niveau voor hun kiezen, waar ze 4,5 uur aan konden werken. Michelle Sweering was een van de vijftien deelnemers die de moeilijkste opgave wisten op te lossen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl