NOS NieuwsAangepast

Lager pensioen ambtenaren Detroit

Ambtenaren in Detroit lijken te hebben ingestemd met een verlaging van hun pensioenen. Lokale media melden dat een meerderheid van de 32.000 stemgerechtigden voor verlaging heeft gestemd.

Gepensioneerde en nog werkende gemeente-ambtenaren konden zich de afgelopen weken in een referendum uitspreken over een pensioenkorting van 4,5 procent. Detroit is failliet en moet dringend bezuinigen. Ook de jaarlijkse inflatiecorrectie wordt geschrapt.

Vrees

Tweederde van de politie-agenten en brandweermannen heeft voor de pensioenkorting gestemd, schrijft Detroit News. Ook andere groepen en bonden lijken voor het plan te zijn. De meesten vrezen een grotere, gedwongen verlaging als ze niet zelf akkoord gaan.

Maar tegen de pensioenkorting is ook protest. "Als je voor stemt, verlies je het recht om hiertegen te protesteren bij de rechter", zegt gepensioneerde Asha Walidah. De voormalige medewerkster van het waterbedrijf van Detroit begrijpt ook niet waarom de stad uitgerekend op haar pensioen wil bezuinigen. "In mijn werkzame leven heb ik ook al loonsverlagingen gehad."

'Motown'

Detroit zit al decennia financieel aan de grond. De stad was altijd het hart van de Amerikaanse auto-industrie, maar door de toenemende concurrentie zijn steeds meer fabrieken gesloten. Het inwoneraantal is meer dan gehalveerd, van 1,8 miljoen in 1950 naar 680.000 nu. Een jaar geleden ging 'Motown' definitief failliet.

De definitieve uitslag van het pensioenreferendum wordt over een week verwacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl