NOS NieuwsAangepast

Palestijns dodental Gaza stijgt

Het dodental van de Israëlische luchtaanvallen op de Gazastrook is opgelopen tot boven de 120. Dat hebben de Palestijnse hulpdiensten gezegd. Ook vannacht zijn er opnieuw mensen omgekomen, onder meer bij luchtaanvallen op een aantal moskeeën.

Sinds het Israëlische offensief dinsdag begon, zijn volgens de Palestijnen zeker 920 mensen gewond geraakt. Tweederde van de slachtoffers zou burger zijn.

Plas bloed

NOS-correspondent Sander van Hoorn bezocht het grootste ziekenhuis in Gaza-Stad, het Shiva-ziekenhuis. De meeste mensen die worden binnengebracht hebben tweede- en derdegraads brandwonden, of missen een arm of been.

"Het zijn vreselijke verhalen", zegt Van Hoorn. Opmerkelijk veel kinderen komen binnen. Van Hoorn sprak met een man wiens dochter in een plas bloed lag na een bominslag. Ook worden strijders binnengebracht die aan de grens met Israël werden gebombardeerd toen ze raketten afstaken.

Er dreigt een tekort aan medicijnen te ontstaan. "Als het zo doorgaat, hebben we nog medicijnen voor twee dagen", zei een arts.

Een einde van het offensief lijkt nog niet in zicht. De Israëlische premier Netanyahu zegt zich niets van internationale druk aan te trekken om snel te stoppen.

Stilzwijgend

Er is een soort stilzwijgende afspraak dat het Shiva-ziekenhuis niet wordt gebombardeerd. Dat geldt niet voor de vele andere ziekenhuizen, waar ook veel gewonden liggen van de recente bombardementen. De angst bestaat dat die ook een doelwit worden.

Palestijnse strijders hebben afgelopen week meer dan 600 raketten afgevuurd op Israël. Daarbij zijn geen dodelijke slachtoffers gevallen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl