NOS NieuwsAangepast

HRW: leger Irak doodt gevangenen

Het Iraakse leger heeft in juni terwijl het op de vlucht was voor ISIS, zeker 255 gevangenen vermoord. Dat zegt de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW). Bij de moordpartijen waren bevriende sjiitische milities betrokken. De gedode gevangenen waren soennieten.

HRW beschouwt het doodschieten van krijgsgevangenen als een grove schending van het internationaal recht. "De wereld veroordeelt terecht het monsterachtige optreden van ISIS, maar moet de ogen niet sluiten voor sektarische moordpartijen door het leger en bevriende milities."

Vijf moordpartijen

De mensenrechtenorganisatie heeft vijf moordpartijen onderzocht. Ze vonden plaats tussen 9 en 21 juni in een periode dat ISIS aan een opmars bezig was.

In de meeste gevallen werden de gevangenen doodgeschoten. Eén keer werden tientallen gevangenen in brand gestoken en zeker twee keer werden er handgranaten in de cellen van gevangenen gegooid.

De regeringstroepen wilden daarmee voorkomen dat de gevangenen zich, eenmaal bevrijd, bij ISIS zouden aansluiten. Ook was het een manier om wraak te nemen voor de moord op door ISIS gedode regeringsmilitairen.

Onderzoek

HRW pleit voor een internationaal onderzoek naar mensenrechtenschendingen en schendingen van het oorlogsrecht van beide partijen, zodat de mensen die erachter zitten ter verantwoording kunnen worden geroepen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl