NOS NieuwsAangepast

"Rechter moet afluisteren toetsen"

Het voorstel van het kabinet om de grondwet aan te passen voor de bescherming van moderne communicatiemiddelen gaat niet ver genoeg. Dat stelt Bits of Freedom, een organisatie die opkomt voor digitale burgerrechten.

In het voorstel van het kabinet staat dat de overheid in principe niet in de inhoud van e-mail- of internetverkeer mag kijken. In de huidige grondwet wordt alleen het brief-, telefoon- en telegraafgeheim geregeld. Bits of Freedom-woordvoerder Rejo Zenger vindt het heel goed dat de overheid nu alle vormen van communicatie in de grondwet worden opgenomen. "Het is belangrijk dat nieuwe vormen, zoals e-mail en chats ook beschermd worden."

Uitzonderingen

Wel blijven er, net als nu, uitzonderingen gelden. Als de politie of AIVD toestemming krijgt van de bevoegde autoriteit mag mail- of telefoonverkeer nog wel afgeluisterd worden. Groot pijnpunt voor Bits of Freedom is dat met die bevoegde autoriteit niet de rechter wordt bedoeld.

De organisatie vreest dat de minister van Binnenlandse Zaken zelf opdracht kan geven voor het aftappen van informatie. "De minister is geen onafhankelijk orgaan. Hij is namelijk de baas van de geheime diensten. Wij vinden dat het aftappen van een verbinding alleen mag gebeuren als de rechter daarvoor toestemming heeft gegeven", zegt Zenger.

Hij noemt het aftappen van een verbinding zonder rechtelijke toetsing "onacceptabel". De wijziging van de grondwet moet nog door een tweederde meerderheid van de Eerste en Tweede Kamer worden aangenomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl