NOS NieuwsAangepast

Wie wordt wat in Brussel?

Premier Rutte blijft herhalen dat hij niet is gevraagd voor het voorzitterschap van de Europese Raad van staatshoofden en regeringsleiders. "Ik ben niet in de markt en ik ben ook niet gevraagd", zo zei hij na afloop van de ministerraad.

Al twee weken zingt in het Haagse en Brusselse geruchtencircuit Ruttes naam als opvolger van Herman van Rompuy. Zijn termijn zit er in november op. Volgens de Italiaanse krant La Repubblica ziet de Duitse bondskanselier wel wat in de Nederlandse liberale premier. Maar Rutte noemt dit allemaal "onzin".

Lijstje

Intussen groeit het lijstje van Nederlandse ministers die worden genoemd voor een post in de Europese Commissie.

Een van de nieuwkomers op de lijst is PvdA-minister Ploumen voor Ontwikkelingssamenwerking. Zelf zegt ze "dat ze een fantastische baan" heeft en "hier heel goede dingen" kan doen. Maar ze zegt ook: "in het leven moet je, geloof ik, niets uitsluiten".

Hardnekkig

De naam van minister Dijsselbloem van Financiën blijft hardnekkig de ronde doen. Hij zou de zware portefeuille economische en monetaire zaken bij de Europese Commissie kunnen krijgen. Hij zegt tegen elke journalist dat hij "al een baan heeft". Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken wordt ook genoemd, als EU-buitenlandchef.

Rutte blijft zwijgen. "Ik moet zorgen dat op een goede plek een goed persoon moet komen. "Naarmate ik er minder over zeg, bevorder ik het succes van het proces".

Onduidelijk

Volgende week is er een Europese top waar een klein aantal belangrijke functies worden verdeeld. Het is nog onduidelijk of dan ook de Eurocommissarissen worden besproken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl