NOS NieuwsAangepast

Twijfels VN bij Israëlische acties

Israël overtreedt met zijn militaire operatie in de Gazastrook mogelijk de internationale krijgswetten, zegt Navy Pillay, de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN. Zij roept zowel Israël als Hamas op de mensenrechten en het oorlogsrecht te respecteren.

Het Israëlische leger zegt dat sinds dinsdag hoofdzakelijk raketinstallaties zijn aangevallen. In totaal zijn 1100 doelen gebombardeerd. Hamas vuurde in die vier dagen ruim 500 raketten af op Israëlisch grondgebied.

Burgerdoden

Pillay laat weten dat ze verontrustende berichten heeft ontvangen waarin staat dat veel mensen, onder wie kinderen, in de Gazastrook om het leven zijn gekomen bij aanvallen op huizen. Naar aanleiding van die berichten twijfelt Pillay er ernstig aan of het Israëlische optreden rechtmatig is.

Een bombardement op een huis is een schending van het oorlogsrecht, tenzij dat huis wordt gebruikt voor militaire doeleinden.

Burgers betalen de prijs voor het conflict tussen Israël en Hamas, zegt Pillay. Ze wijst erop dat ze met eigen ogen in de Gazastrook heeft gezien dat bombardementen een traumatisch effect hebben op burgers en zeker op kinderen.

"Israël, Hamas en andere Palestijnse groeperingen hebben eerder deze weg bewandeld en het leidt alleen maar tot dood, vernietiging, wantrouwen en het voortduren van het conflict", verklaarde Pillay.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl