NOS NieuwsAangepast

'Alkmaarse vrouw' had grote neus

In het Stedelijk Museum Alkmaar is het gereconstrueerde gezicht van 'de Alkmaarse vrouw' gepresenteerd. Het gaat om het gezicht van een vrouw die in 2010 in een massagraf werd gevonden.

Uit onderzoek bleek dat de vrouw tijdens het beleg van Alkmaar in 1573 om het leven is gekomen. Ze is daarna met zeker 28 anderen in twee massagraven gelegd. Die werden tijdens de herinrichting van de Alkmaarse Paardenmarkt gevonden. Toen bleek dat een van de skeletten van een vrouw was, werd besloten haar gezicht te reconstrueren.

Fysische antropologen hebben vastgesteld dat de 1,68 meter lange vrouw bij haar overlijden tussen de 26 en 35 jaar oud was. Opvallend is haar grote neus.

Zwaar werk

De Alkmaarse vrouw was waarschijnlijk gewend aan zwaar werk. "De fysieke kenmerken van de vrouw, de plek en de wijze waarop zij begraven is doen vermoeden dat deze vrouw gestorven is tijdens de gevechten met de Spanjaarden", schrijven de onderzoekers. Mogelijk hielp ze bij het vervoeren van gewonde soldaten.

De gezichtsreconstructie wordt tot en met 20 juli tentoongesteld in het Stedelijk Museum Alkmaar. Daarna verhuist de Alkmaarse vrouw naar archeologiecentrum Huis van Hilde in Castricum.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl