NOS NieuwsAangepast

Patiënten Schilderswijk weggepest

Een GGZ-instelling in Den Haag heeft besloten om twee groepen psychiatrische patiënten in de Schilderswijk te verhuizen omdat ze voortdurend door jongeren uit de buurt worden gepest.

Volgens bestuurder Lidy Zaat van de stichting Anton Constandse is de maat vol en wordt er voor de veertien bewoners met spoed alternatieve woonruimte gezocht. In de Schilderswijk heeft de stichting vier woongroepen. Twee daarvan worden volgens Zaat al jaren belaagd. "Kinderen gooien met stenen, gooien vuurwerk in de brievenbus, richten vernielingen aan en de vrouwelijke medewerkers worden vaak uitgescholden."

Zij voelen zich niet meer veilig, zegt de bestuurder van de GGZ-instelling.

Bedreiging en beroving

En dat geldt volgens haar ook voor de bewoners. "Ze worden bedreigd en beroofd van hun portemonnee. Het zijn al zoveel gevallen geweest dat we op een gegeven moment geen aangifte deden terwijl ik eigenlijk vind dat we dat wel hadden moeten doen. Maar het kost ons ontzettend veel tijd."

Volgens Zaat is alles in het werk gesteld om de problemen met de buurtjongeren op te lossen. Zo werd een wijkagent extra ingezet, maar zonder resultaat.

Gemeente

De gemeente Den Haag betreurt de situatie en hoopt met de stichting Anton Constandse toch nog een oplossing te vinden. "Het kan natuurlijk niet zo zijn dat een stichting zich vanwege pesterijen gedwongen ziet te verhuizen", staat in een persbericht.

De gemeente spreekt tegen dat er sprake was van aanhoudend geweld tegen bewoners en medewerkers van de stichting Anton Constandse. De overlastgevers zouden volgens Den Haag vooral kinderen zijn van tussen de 10 en 12 jaar. Daarom zijn er ook gesprekken gevoerd met de naastgelegen school.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl