NOS NieuwsAangepast

Hennis: Mladic is de schuldige

Nederland loopt niet weg voor zijn verantwoordelijkheid voor de gebeurtenissen in Srebrenica. Dat zegt minister Hennis in een reactie op een pleidooi van oud-voorzitter Bakker van de enquêtecommissie Srebrenica.

Bakker spreekt vandaag bij de Nationale Srebrenica Herdenking in Den Haag. Bakker vindt dat Nederland moet erkennen dat het het zelf ook niet goed heeft gedaan en dat het daarvoor verantwoordelijkheid wil nemen.

Op 11 juli 1995 werden duizenden moslims in Srebrenica door de Bosnische Serviërs vermoord. Nederlandse VN-militairen waren in het gebied om de bevolking te beschermen. Ze stonden machteloos toen de mannen en jongens van Srebrenica door de troepen van generaal Mladic werden gedeporteerd.

Kok

Het tweede kabinet-Kok viel in 2002 over de nasleep van de val van de moslimenclave. Premier Kok zei toen dat Nederland niet schuldig is, maar wel verantwoordelijk.

Hennis zei vandaag dat Nederland zich goed rekenschap geeft van zijn verantwoordelijkheid en daar ook niet voor wegloopt. Ze wees op de Nederlandse financiële steun en hulp bij de wederopbouw. "Ik begrijp de opmerkingen van Bakker goed, maar laten we niet vergeten dat de gewapende vijand van toen, onder leiding van generaal Mladic, de schuldige is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl