NOS NieuwsAangepast

Fors minder faillissementen

Er zijn de afgelopen maand veel minder bedrijven in Nederland failliet gegaan. In juni moesten 464 bedrijven en instellingen de deuren sluiten. Dat is het laagste aantal van de afgelopen drie jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Er gingen vooral minder advies- en onderzoeksbureaus failliet de afgelopen maand. Maar ook bedrijven in de bouwsector wisten vaker het hoofd boven water te houden. In die sector daalde het aantal faillissementen van 128 in juni vorig jaar naar 45 dit jaar.

De daling van het aantal faillissementen is goed nieuws, zegt Peter Hein van Mulligen van het CBS. "Het ergste van de crisis is voorbij en dat zie je terug in deze cijfers." Wel benadrukt hij dat het aantal faillissementen nog altijd hoog is.

Vorig jaar nog was het een recordjaar wat faillissementen betreft. Toen werden er 8376 faillissementen (exclusief eenmanszaken) uitgesproken.

Voorspelling

Het economisch bureau van ING verwacht dat het aantal faillissementen onder bedrijven over dit hele jaar met 15 procent zal dalen. Dat komt volgens ING door het bedrijfsleven, dat er financieel steeds beter voor is komen te staan door de aantrekkende economie.

Vooral in de bouw en de industrie zal het aantal bankroeten afnemen, denkt de ING. De detailhandel en de horeca, die het vooral van de consumenten moeten hebben, hebben het volgens ING nog steeds moeilijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl