NOS NieuwsAangepast

Kerry wil bemiddelen in Afghanistan

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, hoopt vandaag in Kabul een oplossing te vinden voor de patstelling na de Afghaanse verkiezingen. Hij zal spreken met de twee presidentskandidaten die allebei de overwinning hebben opgeëist.

Oud-minister Abdullah Abdullah erkent de uitslag van de tweede ronde van de verkiezingen niet, omdat zijn tegenstander Ashraf Ghani ineens veel meer stemmen kreeg dan in de eerste ronde. Abdullah zegt dat er op 14 juni is gefraudeerd.

Het hoofd van de kiescommissie ontkent dat er op grote schaal onregelmatigheden hebben plaatsgevonden. Desalniettemin is hij opgestapt, in het belang van het land, zoals hij het zelf noemde.

Verdeeldheid voorkomen

Abdullah speelt met het idee een schaduwregering op te zetten om de macht in het land over te kunnen nemen. Kerry zal er juist alles aan doen om verdere verdeeldheid te voorkomen.

Kerry heeft beide mannen opgeroepen staatsmanschap te tonen en overhaaste besluiten te vermijden. Hij hoopt een oplossing te kunnen presenteren waar alle facties in het land zich in kunnen vinden, anders kunnen de Taliban de verdeelde partijen tegen elkaar uitspelen.

Kerry zal in Kabul ook spreken met scheidend president Karzai en VN-leiders in het land.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl