NOS NieuwsAangepast

VS wil bemiddelen over Gaza

De VS is bereid te bemiddelen tussen Israël en Hamas. Dat heeft de Amerikaanse president Obama gezegd in een telefoongesprek met de Israëlische premier Netanyahu.

Obama stelde voor dat beide partijen uit moeten gaan van het staakt-het-vuren dat in november 2012 werd afgesproken. Dat volgde toen na een periode van wekenlange beschietingen over en weer.

Terreurorganisatie

Omdat de VS Hamas als een terreurorganisatie beschouwt, zal het Witte Huis er geen directe onderhandelingen mee voeren. Wel heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry Egypte en Qatar gevraagd druk uit te oefenen op Hamas om een bestand te sluiten.

Obama vindt verder dat Israël moet proberen te voorkomen dat het geweld escaleert, staat in een verklaring van het Witte Huis. Hij benadrukte dat beide partijen in het conflict er alles aan moeten doen om burgerslachtoffers te voorkomen.

Opgelaaid

Het geweld in de regio is weer opgelaaid na de moord op drie Israëlische lifters en een Palestijnse tiener. Israël begon daarna een offensief tegen Hamas in de Gazastrook, om raketinstallaties van de Palestijnse beweging uit te schakelen.

Israël heeft in de afgelopen drie dagen ruim 900 aanvallen uitgevoerd op Gaza. Daarbij zijn volgens Palestijnse artsen 85 doden gevallen, onder wie veel burgers.

Hamas blijft ondertussen Israël bestoken met raketten. De projectielen wisten nauwelijks schade aan te richten, doordat het Israëlische raketafweer Iron Dome ze uit de lucht wist te halen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl