NOS NieuwsAangepast

Wateroverlast door zware buien

Voor de tweede avond op rij hebben zware regenbuien tot wateroverlast geleid. Vooral uit het midden en zuiden van het land zijn berichten van ondergelopen straten en waterschade gekomen.

In het Gelderse Opheusden raakten zeker achttien huizen beschadigd door plotselinge hoosbuien. Ook ontstond er kortsluiting door het water. De brandweer rukte massaal uit om de getroffen bewoners te helpen.

In het nabijgelegen Rhenen veranderden straten in rivieren en werden auto's gedwongen te stoppen door de zware regenval. Op de A50 en de A15 reed het verkeer niet harder dan 40 kilometer per uur. Ook in Utrecht en Brabant moest de brandweer uitrukken.

Verpleeghuis ondergelopen

In het Limburgse Herkenbosch liep de benedenverdieping van een verpleeghuis onder water. Omdat het water ook in de kamers van de bewoners kwam, moesten 32 van hen worden verhuisd naar hoger gelegen kamers. De brandweer rukte uit om het water weg te pompen.

In Roermond leidde blikseminslag tot twee kleine brandjes. Die konden echter snel door de brandweer worden geblust en er vielen geen gewonden.

Nooddijk

Het waterschap Roer en Overmaas voerde gisteren extra inspecties om te controleren of beken goed doorstromen. Eventuele obstakels zoals takken en drijfvuil werden verwijderd. Ook regenwaterbuffers werden nagelopen.

Bij het Limburgse Vlodrop zijn langs de Roer nooddijken geplaatst, omdat er nog veel water uit Duitsland wordt verwacht. Stuwmeren bij de oosterburen zijn door de aanhoudende regen volgeraakt.

Extreem veel

De afgelopen dagen is er een extreme hoeveelheid neerslag gevallen in Midden- en Zuid-Limburg. Bij Heerlen is lokaal een hoeveelheid neerslag gevallen - 120 millimeter - die eens in de 850 jaar voortkomt.

In het hele gebied Parkstad is een hoeveelheid regen gevallen die eens in de 500 jaar voorkomt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl