NOS NieuwsAangepast

Robot schrijft de Tora over

Een robotarm beweegt van rechts naar links over het papier terwijl hij Hebreeuwse letters produceert. In het Joods Museum in Berlijn is een industriële robot bezig de Tora nauwgezet te kopiëren met pen en inkt.

De Tora bestaat uit vijf boeken: Beeresjiet (Genesis), Sjemot (Exodus), Wajikra (Leviticus), Bemidbar (Numeri) en Dewariem (Deuteronomium).

De schrijfrobot is een initiatief van de Duitse kunstenaarsgroep robotlab en is vandaag in het museum gepresenteerd. De kunstenaars willen met hun installatie twee culturele systemen naast elkaar tonen die in hun ogen belangrijk zijn voor de hedendaagse samenleving: religie en de rationele wetenschap.

Drie maanden

De robot doet er waarschijnlijk drie maanden over om 80 meter Tora over te schrijven. Een rabbijn of een sofer, een Joodse schrijver van heilige boeken, doet er veel langer over om het geschrift in gekalligrafeerde letters te reproduceren.

Toch is het niet waarschijnlijk dat deze tora ooit wordt gebruikt in een synagoge. De heilige boeken die worden geproduceerd door de robot zijn niet kosjer. Volgens de Berlijnse rabbijn Reuven Yaacobov moet de Tora op perkament zijn geschreven met een ganzenveer. Ook is het proces belangrijk. De rabbijn spreekt gedurende het schrijven verschillende gebeden uit.

In het Berlijnse museum wordt de oranje robot, die nu bezig is met het eerste boek van Mozes, getoond naast de traditionele manier van het overschrijven van de Tora. Het is een eeuwenoude traditie die is omkleed met rituelen, zoals de rabbijn laat zien in de tentoonstelling.

Nieuwe Testament

Kunstenaarsgroep robotlab heeft eerder ook delen van het Nieuwe Testament overgeschreven in het Duits, Spaans en Portugees voordat de robot opnieuw werd geprogrammeerd met de hulp van een Israëlische ontwerper.

De robot en de rabbijn zijn onderdeel van de tentoonstelling The Creation of the World over de betekenis van Hebreeuwse handschriften.

In de expositie zijn geïllustreerde Hebreeuwse rollen, huwelijkscontracten, middeleeuwse documenten en manuscripten uit de collectie van verzamelaar René Braginski bijeengebracht. De collectie laat voorbeelden zien van een nauwe band tussen tekst en illustratie in verschillende Hebreeuws geschriften.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl