NOS NieuwsAangepast

Geen nieuw verhoor woningenquête

De parlementaire enquêtecommissie Woningcorporaties zal geen nieuwe getuigen oproepen om onder ede en in het openbaar te worden verhoord. Dat zegt Roland van Vliet, voorzitter van de commissie. "We hebben 57 mensen verhoord, die keuze hebben we vooraf gemaakt, en we hebben een volledig beeld."

Twee van de 57 getuigen weigerden eerst te komen, maar onder druk van de commissie verschenen ze toch. Het ligt voor de hand dat dat getuigen waren die in een juridische strijd zijn verwikkeld. Maar Van Vliet wil dat niet bevestigen.

De financiële man van Vestia Marcel de Vries wordt beschuldigd van fraude. En ook de oud-bestuurder van Rochdale Möllenkamp wordt beschuldigd van fraude. De advocaat van Vestia-bestuurder Erik Staal laat weten dat zijn cliënt ruimhartig aan de voorgesprekken en verhoren heeft meegewerkt.

Niet vrijwillig

Van de buitenlandse banken, die veel van de giftige derivaten aan onder andere Vestia hebben verkocht, is niemand verhoord. "Je kunt niet ingezetenen niet dwingen te komen, maar je kunt wel schriftelijke informatie vorderen, als zo'n bank een Nederlandse vestiging heeft."

Van Vliet laat doorschemeren dat de commissie vooraf al gekozen heeft voor de schriftelijke weg, omdat de verantwoordelijken uit de Londense City waarschijnlijk toch niet vrijwillig zouden komen. "En iemand van de receptie van de Nederlandse vestiging ondervragen heeft niet zo veel zin."

"Spierballentaal"

Ook topman Gerrit Zalm van ABN Amro wordt niet verhoord, terwijl oud-minister Spies verklaarde dat hij haar tijdens de afwikkeling van de Vestia-affaire onder druk heeft gezet. De banken bevroren de kredieten aan alle woningcorporaties omdat Spies de banken mee wilde laten betalen aan de schade.

"Spierballentaal en armpje drukken", noemde Spies dat. Volgens Van Vliet is een verhoor van Zalm niet nodig voor het volledige beeld van de commissie. "Wacht het rapport maar af."

Slecht geheugen

Ook het feit dat sommige getuigen een slecht geheugen hadden maakt voor Van Vliet niet uit. "We hebben veel informatie op schrift, daaruit blijkt dan dat iemand wel degelijk een grote rol heeft gespeeld. Naar aanleiding van de verhoren heeft de commissie weer nieuwe informatie opgevraagd."

Het rapport is klaar op 30 oktober en wordt dan aangeboden aan de Tweede Kamer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl