NOS NieuwsAangepast

Ban doet oproep tot staakt-het-vuren

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft Hamas en Israël opgeroepen een bestand te sluiten. Voor de VN-Veiligheidsraad in New York veroordeelde hij het geweld van beide zijden.

"Het is onacceptabel voor burgers dat zij permanent in angst moeten leven vanwege luchtaanvallen", zei Ban. Hij verwees ook naar de vorige Gaza-oorlogen: "Het doet me pijn, en het zou ons allen pijn moeten doen, dat we diezelfde omstandigheden opnieuw moeten meemaken."

De VN-chef zei dat een staakt-het-vuren alleen mogelijk is als Hamas en andere Palestijnse terreurgroepen de raketaanvallen op Israël staken. Maar hij veroordeelde ook het "excessieve gebruik van geweld" door Israël. Dat burgers hierdoor in gevaar zijn, is onacceptabel, sprak hij.

Burgerslachtoffers

Vandaag zijn in de Gazastrook volgens Palestijnse bronnen zeker 20 mensen omgekomen. De meeste slachtoffers, 17, vielen bij twee aanvallen op een een huis en een café in Khan Younis, in het zuiden van de Gazastrook dicht bij de grens met Egypte.

Een Israëlische legerwoordvoerder bevestigde de aanval op het huis. Er zouden acht doden zijn gevallen. De woordvoerder sprak van een onbedoelde tragedie. De slachtoffers zouden te snel zijn teruggekeerd naar het huis na een waarschuwing van Israël om te vertrekken.

Palestijnse media melden dat tientallen mensen op het dak van het huis waren gaan staan nadat de familie die er woont was gewaarschuwd dat het gebouw een doelwit was. In het huis zou een Hamas-commandant wonen.

Shock

Israël heeft sinds middernacht naar eigen zeggen meer dan honderd doelen in Gaza gebombardeerd. In die tijd zijn twaalf Palestijnse raketten afgevuurd op Israël, onder meer op Tel Aviv. Aan het eind van de middag ging ook opnieuw het luchtalarm af in Jeruzalem.

Sinds het begin van de Israëlische operatie, dinsdag, zijn volgens Palestijnse bronnen zeker tachtig Gazanen omgekomen. Aan Israëlische kant hebben negen Israëliërs lichte verwondingen opgelopen. Die liepen ze op toen ze vluchtten naar schuilplaatsen. 59 Israëliërs liepen een shock op, meldt de Israëlische krant Haaretz.

Eerder vandaag zei premier Netanyahu dat van een bestand voorlopig geen sprake kan zijn. Voor Israël is dat nu niet aan de orde, sprak hij. Israël heeft 20.000 reservisten opgeroepen voor een eventuele grondoorlog in Gaza, maar een legerwoordvoerder benadrukte dat de focus vooralsnog ligt op luchtaanvallen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl