Onbegeleid verlof dader Koetsiertje
De man die levenslang vastzit voor een zesvoudige moord in 1983 in Delft mag toch met onbegeleid verlof. Staatssecretaris Teeven verbood dat, onder meer omdat hij vindt dat het belang van de nabestaanden en slachtoffers zwaarder moet wegen dan dat van de moordenaar. De Haagse rechtbank is het daar niet mee eens en haalt een streep door het besluit van de staatssecretaris.
De dader, Cevdet Y., kreeg in 1984 levenslang omdat hij in het Delftse café 't Koetsiertje zes bezoekers had doodgeschoten. Toch drong juist de Staat erop aan dat de man zich aan een tbs-behandeling onderwierp. De behandeling verliep goed en de man is al een paar keer op begeleid verlof geweest. Bij een goed verloop is het gebruikelijk dat een gedetineerde na verloop van tijd tijdelijk zonder begeleiding naar buiten mag.
Volgens de rechtbank mocht de man verwachten dat ook hij met onbegeleid verlof zou mogen. De staatssecretaris had dat in zijn belangenafweging moeten meenemen, maar dat is niet gebeurd, stelt de rechtbank.
Gratie
Y. kreeg levenslang, maar zou gratie kunnen vragen en krijgen. Zijn advocaat vindt dat hij daarom de gelegenheid moet krijgen om zich voor te bereiden op een terugkeer in de samenleving.
Het ministerie van Veiligheid en Justitie kan in hoger beroep gaan, maar legt zich bij de uitspraak neer. Wel worden voorwaarden in de verlofafspraken opgenomen om te voorkomen dat de dader oog in oog komt te staan met nabestaanden of slachtoffers. "Mochten zich tijdens het verlof nieuwe feiten en omstandigheden voordoen die dit rechtvaardigen, dan zal de machtiging weer worden ingetrokken", aldus het ministerie.