NOS NieuwsAangepast

Werkkamp voor journalisten Birma

In Birma zijn vier journalisten van een tijdschrift veroordeeld tot tien jaar werkkamp. Ze hadden artikelen gepubliceerd over een geheime wapenfabriek. Ook de directeur van het blad, dat inmiddels ter ziele is, kreeg tien jaar.

Het weekblad (Unity) publiceerde in januari een serie artikelen waarin stond dat het leger een groot stuk boerenland had ingenomen voor de bouw van een wapenfabriek. Daarin zouden chemische wapens geproduceerd gaan worden.

Volgens de rechters hebben de journalisten staatsgevoelige informatie vrijgegeven. "Ook in de Verenigde Staten zou een veroordeling volgen", zei de Birmese onderminister van Informatie Ye Htut. Hij erkende dat er een wapenfabriek komt, maar er zouden absoluut geen chemische wapens worden gemaakt.

Hervormingen

Amnesty International noemt de veroordeling een zwarte dag voor de persvrijheid in Birma. "De vijf hebben niets anders gedaan dan het onthullen van een verhaal in het belang van het publiek."

In 2011 kwam er een einde aan de militaire dictatuur in Birma. Sindsdien is een reeks aan hervormingen doorgevoerd. Media kunnen zich meer permitteren, maar volgens mediaorganisaties zijn intimidaties en arrestaties van journalisten nog altijd aan de orde van de dag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl