NOS NieuwsAangepast

Duitsland zet CIA-man het land uit

Duitsland heeft een functionaris van de Amerikaanse ambassade in Berlijn verzocht om het land te verlaten. De man zou de contactpersoon geweest zijn van twee Duitsers die voor de Amerikaanse geheime dienst spioneerden.

De informatie die de spionnen aan de Verenigde Staten hebben doorgespeeld stelt volgens de Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Thomas de Maizière, niet veel voor. "Als het blijft bij wat we nu weten, dan is het lachwekkend." Hij voegde eraan toe dat de politieke schade door de spionagezaak groot is.

Om de spionage beter te kunnen bestrijden of te voorkomen, wil de minister beveiligingsmaatregelen op het gebied van communicatie verscherpen. Ook wil hij de Duitse contra-inlichtingendienst versterken.

Vertrouwensbreuk

Gisteren werd duidelijk dat er een tweede Duitser wordt verdacht van het spioneren voor een Amerikaanse geheime dienst. Ook een medewerker van de Duitse inlichtingendienst BND zou voor de NSA hebben gespioneerd,

Duitse politici, onder wie bondskanselier Merkel en president Gauck, spraken van een mogelijke vertrouwensbreuk met de VS.

"Verspilde energie"

Vanmiddag zei Merkel dat het bespioneren van bondgenoten "verspilde energie" is. "We hebben zoveel problemen, we moeten ons richten op belangrijke zaken." Ze verwees daarbij naar de burgeroorlog in Syrië en naar de strijd tegen terreur.

Het Witte Huis wil in een reactie alleen kwijt dat het belangrijk is dat de VS en Duitsland blijven samenwerken op het gebied van inlichtingen en veiligheid. Die samenwerking zorgt voor de veiligheid van Duitsers en Amerikanen, zei een woordvoerder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl