NOS NieuwsAangepast

Kritiek op topsalaris kapper Italië

Een kapsalon in het parlement waar de volksvertegenwoordigers zich gratis kunnen laten knippen. In de Nederlands Tweede Kamer is dat ondenkbaar, maar in Rome niet.

De Kamer van Afgevaardigden heeft kappers in dienst waar de 630 parlementariërs voor een knipbeurt terecht kunnen.

Het is een dure grap, want de 'barbieres' worden fors beloond. Na 40 dienstjaren verdient een parlementskapper 136.000 euro per jaar.

Tweede woningen

Ook andere medewerkers van de Italiaanse Tweede Kamer strijken een royaal inkomen op, schrijft de krant la Repubblica. De 1500 personeelsleden kosten jaarlijks 310 miljoen euro exclusief pensioenen en dat is meer dan de 269 miljoen die de Kamerleden zelf kosten.

Samen met andere uitgaven, zoals tweede woningen voor de Kamerleden in Rome, geeft het parlement 1 miljard euro per jaar uit.

Confrontatie

Kamervoorzitster Laura Boldrini vindt dat te veel en wil daarom volgens de krant bezuinigingen. Ze heeft daarbij vooral de personeelskosten op het oog.

Ze zal de confrontatie aan moeten gaan met de Kamerleden, zegt correspondent Angelo van Schaik. "Die hebben zich altijd verzet tegen salarisverlagingen in het parlement. Ze hebben zo'n sterke band met het personeel in het parlement, dat ze niet toestaan dat er aan hun arbeidsvoorwaarden wordt getornd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl