NOS NieuwsAangepast

Gewonde Gazanen naar Egypte

Egypte heeft de grens met de Gazastrook geopend voor mensen die gewond zijn geraakt door de Israëlische luchtaanvallen. Via de grensovergang van Rafah kunnen gewonde Palestijnen naar ziekenhuizen in de Sinaï-woestijn.

De grensovergang is normaal gesproken gesloten. Egypte wil niet dat Hamas-militanten contact hebben met islamitische opstandelingen in de Sinaï. De verhoudingen tussen Hamas en Caïro zijn verslechterd sinds het leger president Mohammed Morsi van de Moslimbroederschap vorig jaar afzette en de organisatie verbood.

23 doden

Het Israëlische leger heeft vannacht naar eigen zeggen ruim 300 Hamas-doelen aangevallen in de dichtbevolkte Gazastrook. Volgens Palestijnse artsen zijn daarbij 23 doden gevallen.

In een café in de stad Khan Younis werden acht mensen dodelijk getroffen. In dezelfde plaats kwamen vier vrouwen en vier kinderen om toen twee woningen werden gebombardeerd. Ook werden drie mensen in een auto gedood.

Reikwijdte

Hamas blijft Israël op zijn beurt bestoken met raketten. Sinds dinsdag vuurden Hamas-strijders en andere militanten volgens Israël meer dan 320 raketten af op verscheidene Israëlische steden. Daarvan zijn ruim 70 onderschept. De rest is in open gebieden terechtgekomen.

Sommige raketten hebben een reikwijdte van maar liefst 115 kilometer. Daardoor liggen onder meer Tel Aviv en Jeruzalem binnen bereik. Afgelopen nacht werden enkele raketten afgevuurd op Tel Aviv.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl