NOS NieuwsAangepast

"Turkije pakt jihadstrijders aan"

Turkije neemt maatregelen om de stroom van jihadstrijders naar Syrië en Irak aan te pakken. Dat meldt de Turkse krant Hürriyet.

Turkse inlichtingendiensten hebben gesprekken gevoerd met zo'n 370 families van mensen die zich hebben gevoegd bij bewegingen als ISIS en al-Nusra in de zuidelijke buurlanden. Ook worden er profielen aangelegd van de jihadstrijders die met de opstandelingen meevechten tegen de Syrische president Assad.

Hulporganisaties

Naar aanleiding van de gesprekken is er een onderzoek geopend naar een aantal mensen die familieleden hebben geholpen met het oversteken van de grens. Ook drie in Istanbul gevestigde hulporganisaties worden onder de loep genomen.

In de afgelopen twee maanden hebben veiligheidsdiensten 13 Turken opgepakt die zich wilden aansluiten bij ISIS. De meeste Turken die voor de jihad naar de zuidelijke buurlanden reizen hebben een religieuze school bezocht. Volgens recente inlichtingen hebben 600 à 700 Turken zich aangesloten bij ISIS.

Ankara steunt de soennitische oppositie tegen het sjiitische regime van Assad in Syrië, maar krijgt daar steeds meer kritiek op vanwege de groeiende invloed van extremistische oppositiegroepen in die strijd.

Europa

Niet alleen in Turkije is er bezorgdheid over de jihadstrijders. De ministers van verschillende Europese landen kwamen dinsdag in Milaan bij elkaar om de dreiging van terugkerende jihadstrijders te bespreken. Het aantal jihadstrijders uit Europese landen neemt snel toe, zei EU-coördinator anti-terrorisme Gilles De Kerchove eerder.

Inlichtingendiensten waarschuwen dat de kans op een aanslag toeneemt naarmate er meer mensen die in Syrië en Irak hebben gevochten naar huis terugkeren. De lange en poreuze grens van Turkije met Syrië is de belangrijkste route voor jihadstrijders om zich te voegen bij extremistische bewegingen in Syrië en Irak.

Turkije nam onlangs extra maatregelen om de bewaking bij de grens met Syrië te versterken. Ook plaatste Turkije meer dan 5000 Europese jihadstrijders op een zwarte lijst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl