NOS NieuwsAangepast

Beschietingen Gaza houden aan

Zeker acht mensen zijn vanochtend vroeg gedood door een Israëlische aanval op de Gazastrook. De slachtoffers zijn acht familieleden, onder wie vijf kinderen, zeggen Palestijnse functionarissen.

Het Israëlische leger heeft vannacht ruim 300 Hamas-doelen aangevallen in de Gazastrook. De aanvallen zijn gericht op wapenopslagplaatsen, commandocentra, tunnels en raketinstallaties. In totaal zijn in slechts twee etmalen tijd 750 doelen aangevallen.

Doffe dreunen

Hamas blijft Israël op zijn beurt bestoken met raketten. Afgelopen nacht zijn vanuit de Gazastrook meerdere raketten afgevuurd op Tel Aviv. Die zijn allemaal onderschept door de Israëlische luchtafweer. NOS-correspondent Sander van Hoorn hoorde vanaf zijn balkon drie doffe dreunen.

Sinds dinsdag vuurden Hamas en andere terreurgroepen volgens Israël meer dan 320 raketten af op steden als Jeruzalem, Haifa en Sderot. ''Geen enkel ander land ter wereld zou passief blijven toekijken. Israël is geen uitzondering", zegt premier Netanyahu.

In het zuiden van Israël gaan voortdurend luchtalarmen af, rennen mensen naar schuilkelders en ligt het zakenleven stil. Er zijn nog geen slachtoffers gevallen. Israël heeft voor een mogelijk grondoffensief 20.000 reservisten opgeroepen. Een woordvoerder noemt zo'n offensief "de laatste optie".

Burgerslachtoffers

Bij de aanvallen van het Israëlische leger zijn in totaal ruim 75 mensen om het leven gekomen, zeggen Palestijnse autoriteiten. Ongeveer eenderde van de slachtoffers is burger. Meer dan 500 mensen raakten gewond.

Bij de nieuwe aanvallen in de Gazastrook werd ook een auto met de letters 'TV' op de motorkap geraakt. De bestuurder, die voor een televisiestation in Gaza werkte, kwam om het leven. Inwoners van Gaza kunnen geen kant op, zegt Van Hoorn. De grenzen naar Israël en Egypte zijn dicht.

Het geweld tussen Israël en de Palestijnen laaide weer op na de moorden op drie Israëlische lifters en een Palestijnse tiener.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl