NOS WielrennenAangepast

Boom: dit was mijn dag

Dit was zijn dag, besefte Lars Boom als snel. De vijfde rit van de Tour van dit jaar stond sowieso al hoog op zijn lijstje. En toen regende het nog ook. "Natuurlijk droomde ik van zo'n etappe", bekende de Belkin-renner. "Ik droom al jaren van een natte Parijs-Roubaix. En dan krijg je vandaag zoiets voorgeschoteld."

Een nat en modderig wegdek is een kolfje naar de hand van Boom. Met dank aan zijn verleden als veldrijder. "Dan rij je alleen maar door de modder en gras en noem maar op. Deze kasseienstroken liggen eigenlijk precies hetzelfde. Alleen maar modder en glibberen en glijen. Dat is mij op het lijf geschreven, denk ik."

Er werd in het nerveuze begin van de etappe al veel gevallen. Dat bleef Boom bespaard. "Een beetje geluk, denk ik, maar het is ook behendigheid op de fiets. En sommige bochten ben ik ook minder hard ingestuurd. Als het regent, rijd je toch een andere lijn dan normaal, dan snij je 'm toch iets anders aan."

Groep uit elkaar rijden

Volgens plan kwamen Boom en zijn Belgische ploeggenoot Sep Vanmarcke in de beslissende fase in de voorste gelederen terecht. "We hadden afgesproken dat Sep en ik voor de overwinning mochten rijden. Maar kort voordat de finale begon, reed Sep lek. En toen was-ie weg. Ik dacht: ik moet gewoon mijn koers rijden en proberen op de stroken de groep uit elkaar te rijden."

En dat lukte voorbeeldig, ondanks de drie Astana's in zijn buurt. Boom was niet bang om in de tang genomen te worden. "Lieuwe Westra had vol gereden in de ontsnapping. Die was op een gegeven moment weg. Ik heb hem na de finish nog wel bedankt. Fuglsang en Nibali reden ook hard, maar als ik op kop kwam, zeiden ze soms dat ik iets rustiger moest doen. Maar ik wilde niet dat Cancellara terug zou komen."

Boom kon in Arenberg zijn 43ste profzege bijschrijven. En niet de eerste de beste. "Dit is de Tour, een Tour etappe. Parijs-Roubiax staat voor mij misschien nog iet hoger. Maar een Tour-etappe is fantastisch, hier droom je van als klein jongetje. Er zijn niet heel veel renners die in de Tour winnen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl