NOS WielrennenAangepast

Fraaie zege Boom op kasseien

De vijfde etappe in de Tour, een 152,5 kilometer lange rit met ruim dertien kilometer kasseien, is gewonnen door Lars Boom van Belkin. Hij sprong met nog vijf kilometer te gaan weg bij geletruidrager Vincenzo Nibali en Jakob Fuglsang en rondde zijn fraaie solo succesvol af.

Startplaats Ieper was een slagveld in de Eerste Wereldoorlog en dat zou de vijfde etappe in de Tour ook worden. Het regende valpartijen nog voor de eerste kasseien opgediend werden en Tour-winnaar Chris Froome hield het na een tweede valpartij voor gezien.

Geletruidrager Nibali en de Pool Michal Kwiatkowski handhaafden zich knap voorin, maar dat gold niet voor de klassementsrenners Bauke Mollema, Alberto Contador en Alejandro Valverde, die veel tijd verloren.

Westra in groep vroege vluchters

In het regenachtige Ieper viel rond tweeën de startvlag voor de gevreesde kasseienrit naar Arenberg. De vijfde dag begon met de mededeling dat vanwege de regen twee van de negen kasseistroken geschrapt werden omdat de stenen te glad waren en daarmee te gevaarlijk voor de renners.

De rit zelf kwam op gang met de vroege vlucht van negen renners: Lieuwe Westra, Samuel Dumoulin, Mathew Hayman, Tony Martin, Tony Gallopin, Marcus Burghardt, Rein Taaramäe, Simon Clarke en Jánier Acevedo. Tour-winnaar Froome, die in de vierde rit viel, smakte opnieuw tegen het wegdek, na dertig kilometer, maar zat rap weer op de fiets.

Tour-winnaar Chris Froome stapt af

Sagan, al in het bezit van de groene trui, aasde op het geel en gaf z'n ploeg de opdracht gas te geven op twintig kilometer van de eerste stenenstrook, de Carrefour de l'Arbre (op 67 kilometer van de finish).

Ook zonder de kasseistroken regende het valpartijen, met onder anderen Marcel Kittel, Tejay van Garderen, Valverde en André Greipel. Froome ging voor een tweede keer onderuit, nog voor de eerste kasseistrook. De winnaar van 2013 hield het prompt voor gezien en stapte uit de 101ste editie.

Op de kasseistroken sloeg het peloton in stukken uiteen. Contador, verlost van zijn grootste rivaal Froome, moest in de achtervolging op een groep met Nibali, en dat gold ook voor andere kanshebbers als Bauke Mollema en Valverde.

Boom demarreert en houdt stand

De kopgroep viel gaandeweg uiteen en toen de laatste vluchters ingelopen waren, met nog dertig kilometer te gaan,ontstond er voorin een kopgroep met vroege vluchter Westra, Lars Boom, geletruidrager Nibali, Fabian Cancellara, Peter Sagan, Matteo Trentin, Kwiatkowski, Hayman, Sep Vanmarcke, Cyril Lemoine en Jens Keukeleire.

Booms ploegmaat Vanmarcke viel weg door een lekke band, waarna de groep van vijftien stilaan uitdunde en Boom overbleef met Nibali en Fuglsang. En dit keer hadden zij geen antwoord toen Boom wegspoot op vijf kilometer van de finishlijn. En Boom bleef weg.

Nibali (derde) behield de leiderstrui. De klassementsrenners Valverde (2.28), Bauke Mollema (2.44) en Alberto Contador (2.54) verloren minuten op de geletruidrager.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl