NOS NieuwsAangepast

Media China strakker aan de ketting

De vrijheid van de media in China wordt verder beperkt. Media hebben de opdracht gekregen sancties in te stellen tegen individuele journalisten die staatsgevoelige informatie of commerciële geheimen vrijgeven. Ook "ongepubliceerde informatie" mag niet meer worden verspreid.

Ook het opslaan, kopiëren en opnemen van dergelijke informatie is verboden, staat in een decreet. Hoe media moeten opereren onder deze richtlijnen wordt niet toegelicht.

Document 9

De maatregelen lijken samen te hangen met een bekentenis van de gerenommeerde journalist Gao Yu in april, zegt correspondent Marieke de Vries. Gao Yu wordt ervan verdacht Document 9 te hebben gelekt naar media in Hongkong.

In Document 9 staan alle verboden voor journalisten, docenten en overheidsfunctionarissen. Volgens staatsmedia ging het om staatsgeheimen. De bekentenis, live op de staatstelevisie, is mogelijk onder druk tot stand gekomen.

De Vries zegt dat de verscherping inhoudt dat alleen zaken gepubliceerd mogen worden die de Staat bekendgemaakt heeft. "Dat betekent dat al het andere, inclusief informatie uit internationale media die via sociale media wordt verspreid, kan worden aangemerkt als staatsgeheim. En zo kunnen journalisten weer makkelijker worden opgesloten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl