NOS NieuwsAangepast

Trekt Nederland eigen havens voor?

De Europese Commissie begint een onderzoek naar de belastingvoordelen van Nederlandse havens.

De havens in Rotterdam, Amsterdam, Zeeland, Groningen en Moerdijk hoeven geen vennootschapsbelasting te betalen. Eurocommissaris Almunia (Mededinging) vermoedt dat andere Europese havens daardoor moeilijker kunnen concurreren.

"Eerlijke concurrentie is cruciaal voor alle marktpartijen. De commissie moet nagaan of publieke bedrijven, waaronder havenbedrijven, in Nederland niet worden bevoordeeld ten opzichte van particuliere bedrijven", zegt Almunia.

Andere landen

De commissie kijkt ook naar belastingregelingen voor havens in België, Frankrijk en Duitsland.

De Europese Commissie is al langer met de Nederlandse overheid in gesprek over de belastingvoordelen van de havens. Omdat de Nederlandse overheid nog niet aan de verzoeken van de Commissie heeft voldaan, begint Europa nu een onderzoek.

Verbaasd

Het ministerie van Financiën is verbaasd over het onderzoek. Staatssecretaris Wiebes werkt namelijk aan een oplossing die hij rond Prinsjesdag wil presenteren.

De Rotterdamse haven is tevreden dat er in het Europese onderzoek ook wordt gekeken naar de voordelen van havens in andere landen. Dat is belangrijk voor een gelijk speelveld, zegt een woordvoerder.

Het zou de haven ongeveer 50 miljoen euro per jaar kosten als de belastingvoordelen zouden verdwijnen.

Alle havens

Verladersorganisatie EVO wil dat de EC alle Europese havens onderzoekt op staatssteun en niet alleen die in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. "Alleen als er duidelijke Europese spelregels zijn voor overheidssteun aan zeehavens kan een echt Europees gelijk speelveld ontstaan voor concurrentie tussen zeehavens en voor hun gebruikers."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl