NOS NieuwsAangepast

In Indonesië viel iets te kiezen

De beide presidentskandidaten in Indonesië hebben vrijwel even veel stemmen gekregen, maar houdt de overeenkomst tussen beide mannen wel op.

Grotere tegenstellingen tussen Jokowi (voluit Joko Widodo) en Prabowo Subianto zijn nauwelijks denkbaar.

Jokowi (53) heeft naam gemaakt als 'schone' politicus en als bestrijder van corruptie. Prabowo (62) is de verpersoonlijking van de oude politieke elite die verwikkeld is in ruzies en schandalen.

Prabowo

Prabowo heeft al lang wortels in de 'oude politiek' van Indonesië. Hij is getrouwd geweest met een dochter van Soeharto, de president die het land meer dan 30 jaar met harde hand regeerde.

Zoals zo veel Indonesische politici komt Prabowo uit het leger. Als generaal was hij betrokken bij militaire conflicten in Oost-Timor en Papoea. Volgens mensenrechtenorganisaties heeft hij daar geen schone handen aan overgehouden.

Na zijn militaire loopbaan kocht hij met zijn broer een papierfabriek in Oost-Kalimantan. De onderneming groeide uit tot een concern met 27 bedrijven in binnen- en buitenland op het gebied van energie, palmolie en visserij.

Jokowi

De zakenman Jokowi stapte in 2005 in de politiek. Hij werd burgemeester van Solo op Java en later gouverneur van Jakarta. In die functies onderscheidde hij zich van zijn voorgangers door een onverschrokken aanpak van problemen.

Als gouverneur van de hoofdstad veegde hij publiekelijk diensthoofden de mantel uit, omdat die in zijn ogen te laks waren met de aanpak van corruptie. Jokowi zat in Jakarta weinig in zijn kantoor; hij was vaak op pad om met de bevolking te praten.

Eerder dit jaar betrad hij bij de parlementsverkiezingen het landelijke politieke toneel, als lijsttrekker van de Democratische Partij van Strijd. Hij leidde de PDI-P naar een verkiezingszege.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl