NOS NieuwsAangepast

Hoe Israël raketten uit de lucht haalt

Een mini-Star Wars, maar dan op de grond, in het zuiden van Israël. Zo zou je het Israëlische mobiele antiraketsysteem Iron Dome (IJzeren Koepel) kunnen noemen. Het bestaat onder meer uit een radarsysteem dat vijandige raketten of artillerie moet detecteren en een lanceerinstallatie voor onderscheppingsraketten.

Israël ontwikkelde het IJzeren Koepelsysteem na de oorlog met Libanon in 2006. Toen schoot Hezbollah zo'n 4000 raketten af naar Noord-Israël, zonder dat het Israëlische leger daar veel tegen kon doen.

Het systeem werd in gebruik genomen in 2011, en kwam zeer van pas tijdens de Gaza-oorlog van een jaar later. Volgens het Israëlische leger onderschepte Iron Dome toen zo'n 85 procent van de raketten die vanuit Gaza op Israël werden afgevuurd.

Diep in de buidel

Israël moet wel diep in de buidel tasten voor het systeem. Eén eenheid kost 50 miljoen dollar (37 miljoen euro), en het afvuren van een onderscheppingsraket 100.000 dollar (74.000 euro).

Israël heeft één miljard dollar (740 miljoen euro) gereserveerd voor de aanschaf van nog meer eenheden. Overigens krijgt Israël ongeveer helft van dat bedrag van het Amerikaanse Congres.

Toch zijn de kosten wel een kritiekpunt op de IJzeren Koepel. Waarom zou je een 100.000 dollar uitgeven om één Qassam-raket van Hamas uit de lucht te schieten die nog geen 1000 dollar kost? Maar die kritiek wordt meestal weggewuifd met het argument dat het leven van een kind niet in geld is uit te drukken.

Blote oog

Andere kritiek komt van de voormalige Israëlische piloot Reuven Pedatzur, die beweert dat het systeem niet werkt. Zijn redenering: we zien wel dat een onderscheppingsraket wordt gelanceerd, en we zien wel een ontploffing in de lucht, maar dat wil niet zeggen dat er een Qassam-raket is geraakt. Die zijn simpelweg te klein en te snel om met het blote oog waar te nemen. Dus kan het niet zo zijn dat de onderscheppingsraket zichzelf tot ontploffing brengt?

Het Israëlische leger noemt dat onzin, maar weigert - uit veiligheidsoverwegingen - de infraroodbeelden vrij te geven waarmee de IJzeren Koepel werkt.

Ook Hamas heeft weleens video's op internet geplaatst die zouden moeten aantonen dat IJzeren Schild niet werkt.

Heilig geloof

Sinds de Gaza-oorlog van 2012 gelooft de Israëlische bevolking in elk geval heilig in het systeem.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl