NOS NieuwsAangepast

Israël: offensief kan lang duren

Het offensief tegen Hamas in de Gazastrook zal de komende dagen worden uitgebreid. Dat heeft minister Yaalon van Defensie aangekondigd.

"We doden terroristen van allerlei rangen, en deze operatie zal doorgaan en worden verhevigd", zei Yaalon. "Wat ons betreft, hoeft dit geen korte strijd te worden."

Premier Netanyahu gebruikte kort na de uitlatingen van Yaalon vergelijkbare woorden. Hij zei dat Hamas een hoge prijs zal betalen voor de raketaanvallen op Israël.

Onderschept

Vannacht heeft Israël in de Gazastrook meer dan 160 doelen gebombardeerd. Vanuit Gaza werden de afgelopen 24 uur 165 raketten afgeschoten richting Israël, zegt het leger. Vanochtend werden nog acht raketten onderschept.

Aan Palestijnse zijde zijn volgens Hamas deze week 35 mensen omgekomen en 200 mensen gewond geraakt. De meeste slachtoffers zouden burgers zijn. Het Israëlische leger noemt veel lagere aantallen.

Iron Dome

Palestijnse raketten kwamen zo ver als de steden Tel Aviv, Jeruzalem en Hadera. Die laatste stad ligt zo'n 50 kilometer ten noorden van Tel Aviv. Het Israëlische luchtafweersysteem, Iron Dome, heeft tientallen raketten onderschept. Er vielen aan Israëlische kant geen slachtoffers.

De raket die neerkwam bij Hadera zou een in Syrië geproduceerde M302-raket zijn. Dat zou blijken uit een eerste analyse van de overblijfselen van het projectiel. In maart onderschepte de Israëlische marine een Iraans schip dat met onder meer deze M302-raketten onderweg was naar Gaza.

Bemiddeling

Israël houdt 40.000 reservisten paraat, een klein aantal is al opgeroepen. Zij gaan taken overnemen van Israëlische militairen op de Westelijke Jordaanoever, zodat er mankracht vrijkomt voor een operatie bij Gaza.

De Egyptische president Sisi probeert te bemiddelen tussen de strijdende partijen, meldt de Israëlische krant Haaretz. Volgens de Palestijnse president Abbas staat Hamas niet onwelwillend tegenover een staakt-het-vuren. Een Egyptische diplomaat benadrukt dat er nog geen enkel zicht is op een overeenkomst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl