NOS NieuwsAangepast

11 jihadisten Haagse regio dood

Het merendeel van de Nederlandse jihadisten die zijn omgekomen in de burgeroorlog in Syrië komt uit Den Haag en omgeving. Zeven van hen komen uit Den Haag zelf, vier uit Delft.

Vorige week maakte de AIVD bekend dat in totaal veertien Nederlandse jihadisten zijn gesneuveld. Waar de resterende drie omgekomen Nederlanders vandaan kwamen, is niet bekendgemaakt.

Burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag maakte na vragen van Groep De Mos/Ouderen Partij vanochtend in de gemeenteraad de Haagse cijfers bekend.

Uitkering stopgezet

Alle gesneuvelde Haagse jihadisten zijn man. In totaal vertrokken uit Den Haag 33 strijders naar Syrië en Irak, onder wie vier vrouwen. Zes mannen zijn inmiddels teruggekeerd. Twee Haagse jihadisten hadden een uitkering. Die is stopgezet.

De harde kern van jihadisten in Den Haag bestaat uit 10 tot 30 personen, voornamelijk ronselaars en activisten. De groep heeft enkele tientallen vaste volgers.

Veiligheidshuis

Den Haag heeft vier mensen aangehouden die strijders ronselden en hun reis mogelijk maakten. Daarnaast zijn drie mensen tegengehouden die van plan waren naar het oorlogsgebied te reizen. Ook heeft de gemeente drie paspoorten ingetrokken.

Het veiligheidshuis, het kantoor waarin alle overheidsinstanties samenwerken, heeft 27 personen aangepakt. Het gaat om twaalf mannen, drie vrouwen en twaalf minderjarige meisjes. Het zijn zowel mensen die zijn teruggekeerd als mensen die zijn tegengehouden en mensen die geradicaliseerd zijn.

In Delft zijn naast de vier doden, vijf jihadisten teruggekeerd en zitten er drie vast.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl