NOS NieuwsAangepast

Hamas bestookt Israëlische steden

De Palestijnse Hamas heeft vanavond raketten afgevuurd op Tel Aviv, Jeruzalem en Haifa. Het Israëlische raketschild Iron Dome wist alle projectielen te onderscheppen.

Niet eerder in de twee weken durende strijd tussen Hamas en het Israëlische leger drongen Palestijnse projectielen zo diep in Israël door.

Hamas zei eerder vandaag doelen in het noorden te zullen bestoken uit woede over de dood van zes Palestijnen als gevolg van een Israëlische raketaanval op een huis van een prominent Hamaslid in Khan Younis.

Luchtalarm

Boven Tel Aviv zijn twee Hamas-raketten onschadelijk gemaakt. Halverwege de avond klonk ook het luchtalarm in Jeruzalem, gevolgd door twee verre explosies. Die werden waarschijnlijk veroorzaakt door de Israëlische luchtafweer.

Volgens een Israëlische legerwoordvoerder zijn er geen slachtoffers gevallen in de steden die onder vuur lagen.

Bij Israëlische luchtaanvallen op de Gazastrook zijn zeker vijftien mensen omgekomen, onder wie elf burgers, zo is van Palestijnse zijde gemeld.

Volgens de Israëlische legertop zijn er sinds afgelopen nacht 131 raketten afgevuurd vanaf de Gazastrook. Israël zegt Hamas te zullen blijven bestoken totdat de aanvallen vanaf de Gazastrook ophouden.

Infiltratie

Vijf gewapende Palestijnen die via de zee in Israël waren doorgedrongen, zijn door Israëlische militairen doodgeschoten. Hamas heeft de verantwoordelijkheid voor de infiltratie-operatie opgeëist.

Bij de schotenwisseling raakte een Israëlische soldaat gewond.

Reservisten

De legertop in Israël heeft vandaag een onbekend aantal reservisten gemobiliseerd om de troepen te ondersteunen bij de escalerende strijd met de radicale Hamas op de Gazastrook.

Het Israëlische veiligheidskabinet heeft het leger toestemming gegeven om maximaal 40.000 reservisten op te roepen. Zo'n 1500 reservisten werden al eerder gestationeerd langs de grens in Zuid-Israël.

Israël wil een invasie niet uitsluiten, maar zegt er voorlopig nog geen besluit over te nemen.

Witte Huis

Het Witte Huis heeft de aanvallen op Israëlisch grondgebied scherp veroordeeld. In een verklaring wordt aangedrongen op een eind aan de gewelddadigheden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl