NOS NieuwsAangepast

Nicaragua begint aanleg kanaal

De aanleg van het Kanaal van Nicaragua begint in december. Het kanaal moet de Caribische Zee verbinden met de Stille Oceaan. Het traject is, op enkele details na, vastgesteld. De nieuwe waterweg wordt een concurrent voor het Panamakanaal en moet in 2019 klaar zijn.

Wang Jing, de president van de in Hongkong gevestigde HKND Group, heeft dit bekendgemaakt. Zijn consortium gaat het kanaal aanleggen en exploiteren. De kosten worden geraamd op 40 miljard dollar.

Dwars door het land

Het kanaal wordt 278 kilometer lang, waarvan 105 kilometer door het Meer van Nicaragua loopt. Niet ver van de Caribische kust wordt een kunstmatig meer aangelegd. Het kanaal kan worden bevaren door de grootste containerschepen (tot 25.000 TEU) en olietankers tot 320.000 ton, die in 30 uur de Midden-Amerikaanse landengte kunnen doorkruisen.

Het is een van de grootste infrastructurele projecten in de wereld. Er komt niet alleen een kanaal, er worden ook twee havens, enkele vliegvelden en een compleet nieuw wegennet aangelegd.

Nicaragua is een van de armste landen van Latijns-Amerika. Het hoopt met het Kanaal van Nicaragua een grote economische slag te slaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl