NOS NieuwsAangepast

ZN wil maar één protonencentrum

Zorgverzekeraars Nederland wil dat er maar een centrum voor protonentherapie in Nederland komt. De klinische meerwaarde van de therapie is volgens hen "nauwelijks wetenschappelijk bewezen" en daarom willen de zorgverzekeraar de behandelingen van slechts een centrum vergoeden.

Het Universitair Medisch Centrum Groningen noemt de keuze van de zorgverzekeraars onbegrijpelijk, het universitair medisch centrum in Maastricht heeft het over een verbazingwekkende keuze. Groningen en Maastricht zijn twee van de vier plaatsen in Nederland waar al jaren wordt gewerkt aan de komst van een protonencentrum. Ook in Delft en Amsterdam wordt eraan gewerkt.

Stil liggen

Bij de therapie wordt een kankergezwel gerichter bestraald dan bij de huidige behandelingen en is er minder schade aan omliggend weefsel. De centra vergen flinke investeringen. Vanaf 2017 moeten er kankerpatiënten kunnen worden bestraald met protonen. Het UMCG heeft bijvoorbeeld net de Europese aanbesteding voor het materiaal in de kliniek afgerond.

Verdere voorbereidingen komen door de beslissing van de zorgverzekeraars stil te liggen. De zorgverzekeraars hebben namelijk niet gezegd van welk centrum de behandelingen straks worden vergoed. Dat moet nog worden bepaald aan de hand van objectieve criteria. "Het is afwachten welke kliniek de behandelingen vergoed krijgt", zegt de woordvoerder van Maastricht.

Het UMCG zegt dat er al heel veel energie is gestoken in de komst van het protonencentrum en benadrukt dat vooral patiënten de dupe zijn. "In een centrum kunnen straks maximaal 900 patiënten op jaarbasis worden behandeld worden. Dat is veel minder dan de beoogde 2200", zegt de woordvoerder van het UMCG.

De zorgverzekeraars zeggen dat er vragen zijn over het aantal patiënten dat protonentherapie gaat krijgen en wijst erop dat centra in het buitenland kampen met capaciteitsproblemen.

Onderzoek

Dat de zorgverzekeraars de meerwaarde van de protonenbehandeling betwijfelen, verbaast zowel Groningen als Maastricht. "De afgelopen tien jaar hebben de Gezondheidsraad en het College Voor Zorgverzekeringen zich gebogen over de protonentherapie. Ook over de wetenschappelijke onderbouwing. Daar zijn de zorgverzekeraars steeds bij betrokken geweest", stelt het UMCG.

Maastricht spreekt van een lang en zorgvuldig proces dat de laatste tien jaar is gevolgd. De meerwaarde van de therapie, voor een beperkte groep patiënten, staat volgens een woordvoerder buiten kijf. "En dat is ook wetenschappelijk aangetoond."

Als de protonenkliniek er niet komt heeft dat niet alleen financiële consequenties. Wetenschappelijk onderzoek naar protonen dat nu wordt uitgevoerd, kan volgens Maastricht straks niet worden voortgezet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl